Tirbik Cup for Klubhold

Fra Bjørnen og Stenen
Skift til: Navigation, Søgning

Tirbiks officielle kontinentale mesterskab for klubhold, som er blevet spillet hvert år siden sæson 20.

Turneringsform

Til og med 28 var Tirbik Cup en ren knockoutturnering.

Da NOIUTFO erstattede UTFA, dvs. fra sæson 29, gik man i stedet over til at spille i to puljer. Hvis titelforsvareren også var blevet national mester igen, var der i denne klubs pulje fire hold og fem i den anden pulje. Ellers var der to puljer med fem i hver.

Da Kölömon og Pepsi/Ornland fra sæson 33 oprettede en fælles liga, gik man over til en pulje med fem hold og en med fire, bortset fra når titelforsvareren også er national mester, hvorved der bliver to puljer med fire i hver. Kriteriet med, at titelforsvareren kommer i fireholdspuljen er således ikke længere relevant.

I alle tre tilfælde gik nr. 1 og 2 fra hver pulje videre til semifinaler.

I sæson 34 spilledes Tirbik Cup for Klubhold for første gang i løbet af sæsonen i stedet for efter ligaernes afslutning. Dette år var turneringen ekstraordinært udvidet til at omfatte nr. 1 og 2 i hver liga fra den foregående sæson. De 16 hold spillede i fire puljer a fire hold og dernæst kvartfinaler.

Finalen er altid blevet spillet som en enkelt kamp på neutral bane.

Finaler

Som regel er finalerne målrige affærer, og i 7 ud af 17 har der været forlænget spilletid.

Finalen i 35 blev som den første sendt på tv uden for Tirbik. Seks klubber har været i finalen hver to gange. Af disse har Fredericaville Forest og 1.FC Johrl vundet begge (29 og 30 henholdsvis 32 og 33), Legia Kidz, Motor Szarkawa og Népsza Népszalyisaröyi har vundet en og tabt en, mens Pirku PT har tabt begge gange.

Detaljer for et bestemt års turnering kan ses ved at klikke på årstallet i første kolonne.

Sæson Hold Vinder Land Finalist Land Res Spillet i
20 9 Wisla Fuplin KOR Bleus Falaïs KRA 4:1 efs Fredericaville (VMI)
21 10 Honved Ridhödsieydárbaliay KÖL Pirku PT POR 3:2 Garring (CRO)
22 9 Suserne Klondyke ØRD SEC St-Philipe KRA 4:3 efs Wanding (CRO)
23 9 Legia Kidz KOR Sampdoria Dahlia VEN 5:2 Liebchheim (WEI)
24 9 FC Birliont KRA Hellas Venamo VEN 6:5 efs Peter-Jolmer-By (ØRD)
25 10 Sporting Miisi POR Legia Kidz KOR 4:1 Kroamos (KRA)
26 8 Garring Anno Twenty CRO RW Lercken WEI 3:2 Fredericaville (VMI)
27 8 Motor Szarkawa KOR Pirku PT POR 5:0 Klondyke (ØRD)
28 7 Lørdagstad GF ØRD Motor Szarkawa KOR 3:0 efs Kerlby (POR)
29 9 Fredericaville Forest VMI Arminia Desch WEI 3:1 Garring (CRO)
30 10 Fredericaville Forest VMI Karszösi ES KÖL 5:1 Lercken (WEI)
31 9 Népsza Népszalyisaröyi KÖL Klondyke Ideal ØRD 4:3 efs Birliont (KRA)
32 10 1.FC Johrl WEI Népsza Népszalyisaröyi KÖL 4:3 efs Venamo (VEN)
33 9 1.FC Johrl WEI Sporting Fredericaville VMI 5:0 Garring (CRO)
34 16 IF 20 Carlstad ØRD Bleus Birliont KRA 4:2 Bikow (KOR)
35 9 Fredericaville City VMI WB Liebchheim WEI 1:0 efs Klondyke (ØRD)
36 9 Zbroj Larno KOR Biröscsibályai Labdarúgás KÖL 6:2 Fredericaville (VMI)

Finalistlande

Klubber fra Korlariz har nået finalen i alt seks gange. Med fire triumfer ligger de korlariske klubber i front, mens Venamo som det eneste land endnu ikke har tilvejebragt en vinder. Crouver har blot én gang haft et hold i finalen.

Indtil turneringsformen med puljer blev indført fra sæson 29 havde ingen klubber fra Valley-Malley Iles været i finalen — siden har de været i fire og vundet de tre. Tilsvarende har de tre andre dominerende lande, Kölömon, Weisserland og Ørden, opnået næsten alle deres finaledeltagelser inden for de seneste år.

Kuriosa

Finalen har fire gange været spillet i Crouver (heraf tre i Garring), som er det land, der færrest gange har haft et hold i finalen. Til gengæld har ingen finale endnu været spillet i Kölömon.

Blandt de finalemålskytter, der siden er blevet kendt, findes navne som Wlodzimierz Elj, Carlo Palese, Ari Perenen, Paloz Szomoch, Peter Trüssen, Paolo Velina og Ole Vuus.

Trods de mange gange forlænget spilletid har der blot to gange været straffesparkskonkurrence i Tirbik Cup, begge gange i semifinaler. I 20 vandt Wisla Fuplin 7:6 hos Honved Ridhödsieydárbaliay, og i 30 vandt Fredericaville Forest 6:5 hjemme over Michael-Orla-By BK.

I 35 var der forlænget spilletid i begge retursemifinaler såvel som i finalen.

Sampdoria Dahlia var foran 2:0 ved pausen i finalen i 23, men tabte 2:5 til Legia Kidz. Året efter var endnu et venamsk hold, Hellas Venamo, i finalen, hvor det vendte 0:2 til 5:3 for siden at tabe 5:6 til FC Birliont. Siden har intet hold fra Venamo været i finalen.

Finalen i 25 blev spillet på Stade de la ville de Kroamos, som har plads til ikke engang 8000 tilskuere.

I 30 kom Karszösi ES i finalen efter at have tabt sin første semifinale hos 1.FC Biber med 0:4. Kölömoneserne vandt hjemme 8:2 efter forlænget spilletid. Noget tilsvarende skete i 35 for WB Liebchheim, der vendte 0:3 fra sin første semifinale hos Ville Birliont til 6:1 hjemme efter forlænget spilletid.

I puljekampene havde WB Liebchheim i øvrigt spillet mod en anden Worldbank-klub, WB Kerlby. De to hold delte pænt, idet begge i deres respektive hjemmekampe besejrede “kollegaerne” med 4:0.

I 31 vandt Népsza Népszalyisaröyi finalen over Klondyke Ideal med 4:3 efter forlænget spilletid — den ordinære spilletid var endt 2:2. Da Népsza året efter tabte finalen til 1.FC Johrl var cifrene nøjagtig de samme.

De største sejre i turneringen er Bleus Birlionts 8:1 over US Venamo i indledende runde i 34 (venamerne vandt siden hjemmekampen med 4:0, men mødte allerede i kvartfinalen igen krasserne og tabte 0:2 og 4:6!) og Sporting Fredericavilles 8:1 i retursemifinalen 33 mod WB Fuplin. I retursemifinalen i 22 vandt SEC St-Philipe også 8:1 efter forlænget spilletid mod FC St. Victoria.

Sporting Fredericaville havde vundet den første af ovennævnte semifinaler i 33 med 3:1 ude og vandt således 11:2 i alt. Finalemodstanderen blev 1.FC Johrl, der havde vundet med samme difference, nemlig 10:1 fordelt på 5:1 hjemme og 5:0 ude over Videoton Szerököpszaray. 1.FC Johrl fortsatte mållysten i finalen og besejrede Sporting Fredericaville 5:0.

Flere storsejre: Sporting Fredericaville vandt i indledende runde i 34 med 7:0 over FC Warnding. Det samme gjorde IF 20 Carlstad over Bleus Birliont i 33 — selvom ørdenserne i alt scorede blot 10 mål, ikke ét eneste på udebane, og tabte puljen.

1.FC Johrl og IF 20 Carlstad har begge deltaget i turneringen tre gange i træk, selvom de kun har været mestre én gang. 1.FC Johrl fordi klubben vandt turneringen som mesterhold og derefter forsvarede den, og IF 20 Carlstad fordi den kva sit mesterskab i 33 var med både det år og året efter, fordi man her havde en overgangsturnering fra at spille efter sæsonen til at spille i løbet af den — og da ørdenserne vandt, var de med igen i 35 som titelforsvarerre.

De tre mest målrige kampe er alle endt 6:5. Foruden finalen i 24 var det Sporting Fredericavilles sejr i indledende runde over Bleus Birliont i 33 samt WB Kerlbys ditto over IF 20 Carlstad i den indledende runde i 35. De to sidstnævnte røg i øvrigt begge ud.

Ironisk nok blev den første finale, som blev transmitteret ud over Tirbiks grænser, den hidtil målfattigste. Tv-kiggerne måtte vente helt til det 116. minut, før Fredericaville City besejrede WB Liebchheim. Det enlige mål faldt sågar på et straffespark.

Fredericaville City skulle forsvare sin titel som 2.divisionshold, idet klubben rykkede ned samme år, som den vandt titlen. Året før, i 34, var noget tilsvarende ved at ske, men Bleus Birliont, der samme år rykkede ned, vandt ikke sin finale.