August 34
Begivenheder inden for fodbold, musik og politik i august 34.
Indholdsfortegnelse
TIFOs kongres: Kvinde-VM i 37
Baringers Stadt, Baringers Land, mandag den 6. august 34
TIFOs kongres blev i år holdt i Baringers Stadt.
Velkomst og verdenssituation
Allerførst bød den nye præsident Ronnie Vissjø velkommen. Han sagde, at hans første år havde været både hårdt, lærerigt og udfordrende — men allerførst udtrykte han på TIFOs vegne sin glæde over, at Roselta (BRF) og Tarmes (BTaF/TaBU) igen deltager i international fodbold. Og meddelte sin bekymring over situationen i visse områder af Alouang.
Debat om stemmeregler
Forvirringen om verdensforbundets egen struktur er tilsyneladende et tilbagevendende emne ved kongressen. Først foreslog en række miseiranske og nexdomtanske forbund i fællesskab, at de syv medlemmer af forretningsudvalget ikke længere bør have stemmeret. Forvirringen opstod, da Vissjø sagde, at det havde de da i forvejen ikke. Og faktisk viser det sig, at det ikke eksplicit fremgår af forbundets manual, hvad der er korrekt.
På sin allerede velkendte elskelige maner benyttede Vissjø sig derfor af lejligheden til at præsentere sin nye chefsekretær, den 42-årige Avia Rössgren (TRO), som har været ansat i både offentlige og private multinationales administrationer. Det er Vissjø selv, der har taget initiativ til at omstrukturere TIFOs interne administration, og han lovede på fru Rössgrens vegne, at der nu ville blive styr på tingene, og at det ville blive mere klart, hvem der står for hvad. Desuden er et privat firma sat i gang med seriøst at gøre noget ved TIFOs INESO-sted.
For en ordens skyld blev der stemt om medlemmerne af forretningsudvalgets stemmeret, og det blev enstemmigt bekræftet, at de ikke har stemmeret. Både ALFAs og BURFs repræsentanter opfordrede fra talerstolen til, at forretningsudvalget fremover i stærkere grad tager initiativer og kommer med forslag, som en form for ministre i TIFO.
Det blev optakten til et alligevel i forvejen fremsat forslag fra alle fire kontinentalforbund og forretningsudvalget i fællesskab om at indføre en post som 2. vicepræsident. Det sker på grund af den stigende byrde, der ligger på præsidenten og forretningsudvalget i det hele taget, men også fordi det er mere rimeligt, at der er to medlemmer af forretningsudvalget fra hvert kontinent i stedet for som nu, hvor ét kontinent kun stiller med et enkelt medlem. Også dette forslag blev vedtaget enstemmigt. 2. vicepræsidenten er på valg samme år som 1. vicepræsidenten, hvilket vil sige i år. Nuværende vicepræsident Michel Bronge havde ingen modkandidater og blev derfor genvalgt. Da Alouang har et medlem i undertal, blev Alfoot bedt om egenhændigt pr. 1. september at udpege et medlem for denne første valgperiode.
Til gengæld kunne kongressen ikke nå til enighed om enkelte nationale forbunds forslag om, at de fire kontinentale forbund ikke bør have stemmeret, men blot en vigtig observatørstatus. Modargumentet var, at ALFA stadig har teknokratiske elementer i sin organisation, mens BURFs kongres bl.a. består af alle, der er blevet årets spiller i Nexdomtaso, og disse medlemmer repræsenterer jo ikke noget nationalt forbund.
Med afvisningen faldt også forslaget om i stedet at tildele de miseiranske og de nexdomtanske nationalforbund to stemmer hver også til jorden. Alfoot benyttede chancen til at foreslå, at ALFA og BURF kun burde have én stemme på linie med Alfoot og NOIUTFO og i øvrigt alle andre, men heller ikke dét blev vedtaget.
Inden debatten om TIFOs struktur nåede at blive ophedet, lovede generalsekretær Tom Schleifhaus, at forretningsudvalget til næste års kongres vil udarbejde et forslag til, hvordan TIFOs organisation skal se ud.
Kvinde-VM: Udborg bliver første vært
Der lader til at være prestige i kvindefodbold, i hvert fald her, hvor udviklingen på dette felt seriøst er ved at tage form. Forretningsudvalget foreslog, at det første verdensmesterskab for kvinder holdes i 40 med deltagelse af 8 hold, og at der allerede i 37 holdes et halvofficielt verdensmesterskab med ét hold fra hvert kontinent. Da både Baringers Land, Coslavijask, Korlariz og Udborg straks meldte sig som interesserede værter, blev der hurtigt stemning for faktisk at holde et fuldt officielt verdensmesterskab allerede i 37 med 8 hold.
Værtsskabet blev et stridspunkt. Forretningsudvalget anbefalede Korlariz for at vise imødekommenhed over for en fodboldmæssigt mindre privilegeret verdensdel. Men da OUKFA insisterede på at holde slutrunden i 36, hvor Korlariz i forvejen er vært for Tirbik Cup for A-landshold, der spilles samtidig med TIFO Gold Cup, forspildte landet sin chance i denne omgang, selv efter at have foreslået at spille slutrunden inden GC.
Da Baringers Land jo er vært for GC 36, faldt også dette land væk, idet BOFV foreslog at integrere kvindeslutrunden i mændenes. Dette var der meget delte meninger om — nogle mente, at kvindernes turnering ville drukne i opmærksomheden omkring mændenes, mens andre mente, at denne opmærksomhed netop ville promovere kvindefodbolden på enestående vis.
Resultatet blev til sidst, at Udborg blev foretrukket som vært frem for Coslavijask, idet der så hvert år i årene 35-39 skiftevis er et verdensmesterskab i Nexdomtaso og Miseira. Ydermere er værtsskabet en cadeau til Udborg for det vellykkede arrangement af IJO-legene, heriblandt den første officielle turnering for landshold i kvindefodbold nogensinde.
Fra Alfoots hjørne lød der i denne forbindelse en kommentar om, at World Cup for klubhold jo ikke er en turnering arrangeret af TIFO. Bemærkningen blev ignoreret… Alfoot kom i år ikke med noget officielt forslag om et alternativt eller TIFO-arrangeret verdensmesterskab for klubhold. Men det kommer nok næste år, hvor kongressen jo ligger lige efter netop World Cup for klubhold.
TIFO Gold Cup-struktur: Tredje og afgørende kamp i playoff
Som vært for GC 36 fremsatte BOFV to forslag til ændring af afviklingen af GC-slutrunder. Det første blev vedtaget. Det drejede sig om, at der i tilfælde af mållighed efter de to ordinære kampe i GC-forrunden, nu spilles en tredje og endeligt afgørende kamp i det land, hvor slutrunden skal spilles — dvs. først efter denne tredje kamp kan der blive forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence. Samtidig gjorde BOFV opmærksom på en sær fejl i referatet fra sidste års kongres, hvor der står, at det førstnævnte hold i de dér opstillede forrundekampe først spiller på hjemmebane. I stedet trækkes der lod om, hvem der først spiller hjemme.
Det andet forslag blev afvist. Baringerne ville have en ny GC-finale tre dage senere, hvis den første finale efter 120 minutter var uafgjort. Men arrangørerne stod temmelig alene med forslaget. Argumenterne imod forslaget lød på, at netop efter en GC-finale er et kæmpe apparat kørt i stilling. Det vil være at antiklimaks for alle, at finalen ikke afgøres på finaledagen. Et alternativt forslag fra et par nexdomtanske forbund om sudden death i stedet for, fik også kun minimal tilslutning.
Straffesparkskonkurrencer stopper, når de er afgjort
På et mere overordnet plan blev de praktiske regler for straffesparkskonkurrencer i alle turneringer ændret. ALFA fremlagde et forslag fra sit Turneringsudvalg, der gik på, en straffesparkskonkurrence er færdig, når afgørelsen er faldet i modsætning til hidtidig praksis, hvor holdene altid skyder færdig (5 hver). Forslaget blev vedtaget enstemmigt.
Flere træner- og dommerinstruktører
Reglerne for Dommerskolen og Trænerskolen blev endnu en gang revideret. Fremover er stillingerne som chefinstruktør rektorstillinger, hvor rektoren bliver pensioneret 1. august det år, han fylder 65. Rektorerne ansættes af TIFOs kongres, mens instruktørerne (fortsat) ansættes af rektor og forretningsudvalget i fællesskab.
Ud over rektor ansættes der en instruktør for hver påbegyndt 10 elever — hidtil har det inklusive chefinstruktøren været én pr. påbegyndt 11 elever. Disse instruktører ansættes for Trænerskolens vedkommende på treårskontrakter og kan først genansættes tre år efter en tidligere kontrakts udløb. Mht. Dommerskolen ville dette skabe problemer, idet en dommer ikke har en karriere at vende tilbage til, da professionelle dommere skal stoppe efter den sæson, hvor de fylder 50 år. Derfor kan disses treårskontrakter i princippet forlænges med et år ad gangen, men nationale forbund opfordres til at ansætte dem som konsulenter, i disciplinærudvalg, som kampobservatører e.l.
Vissjø ringede sin første kongres som TIFO-præsident af med at sige, at han var beæret over at være præsident for en forsamling, der på så engageret og livlig vis vil udvikle fodboldspillet og dets vilkår.
Teksterne følger så vidt muligt originalteksterne fra de trykte udgaver af Alouang World News og Ballitics. Der er blot tilføjet henvisninger og foretaget ganske få detailrettelser.