Marts 36
Begivenheder inden for fodbold, musik og politik i marts 36.
Indholdsfortegnelse
Blitzangreb tager de roseltansk-besatte områder tilbage til Tarmes
Årsrevy, marts 36
Jaffina/Afinborg, Tarmes Oberst Spang har i løbet af 48 timer generobret en stor del af Tarmes, som var besat af Roselta. Faktisk lykkedes det at indtage området helt ned til Jyknæs/Rupoans hvorved man står ansigt til ansigt med den Pap-baserede oprørsstyrke. De roseltanske regeringsstyrker inde i byen overgav sig hurtigt uden kamp.
Kölömonesisk landsholdsspiller død
Sandor Freloszy, forsvarsspiller i hovedstadsklubben Ujpi Karszösi med 4 A- og 29 U21-landskampe på bagen, er omkommet ved en trafikulykke i Karszösi. Freloszy blev kun 24 år. Den mangeårige landstræner Tibor Cásztecs dedikerede holdets indsats ved Tirbik Cup tre måneder senere, som kölömoneserne efter både Ørdens og Korlariz’ kvalifikation til TIFO Gold Cup pludselig stod og var værter for, til Freloszys minde, og en ekstra bronzemedalje blev tildelt den unge forsvarer og lagt på hans grav.
Carlos Meuldinger genvalgt
Alouang World News, 28. marts 36
Tiañdadio, Questo Ikke overraskende får Questos ministerpræsident yderligere 4 år på posten. Han er ikke synderlig populær, men han er en blændende taler og har udmanøvreret samtlige af sine modstandere. Med 415 af parlamentets nu 699 medlemmer bag sig, har han sikret sig et komfortabelt flertal i parlamentet for Republica Questo y Frecacón. Han havde inden valget ved et midlertidigt dekret afskaffet de politiske partiers mulighed for at stille op samlet og i stedet inddelt landet i 233 valgkredse, som hver vælger 3 parlamentsmedlemmer ved simpelt flertalsvalg. I flere kredse var der kun opstillet netop 3 kandidater, som så alle blev valgt. Flere udenlandske iagttagere kalder valget for manipuleret. Ingen betydende politikere internt i landet tør dog anfægte situationen, for ministerpræsidenten har sat sig solidt på militæret og magtapparatet ved konsekvent at udpege politiske tilhængere til vigtige poster, men også ved at købe modstandere med gode poster og ben.
Fra ministerpræsidentens paladt i hovedstaden Tiañdadio forlyder det i en pressemeddelelse, at ministerpræsidenten nu vil afholde møder med sit nyvalgte parlament om dannelse af en national samlingsregering, »der skal repræsentere alle egne af landet og med plads til alle synspunkter«.
I den annekterede del af Frecacón er der folkelig modstand mod Carlos Meuldinger og hans styre, uden der dog ses en koordineret modstand. Så sent som i sidste måned var der omfattende hærværk og sobotage rettet mod statsapparatet.
Bankrøver udleveret til retsforfølgelse
Alouang World News, 30. marts 36
Tiañdadio, Questo Blot 2 dage efter sit genvalg, meddelte Questos ministerpræsident Carlos Meuldinger, at bankrøveren Fidel Majehuara samme morgen var sat på et fly til Coast Country for at blive retsforfulgt for et voldsomt bankrøveri med gidseltagning mod Quintas Bank tilbage i 23.
Der var ellers forlydender om, at han sad inde med vigtige informationer, som styret i Questo y Frecacón ville bytte for frit lejde, frifindelse eller andet. Fidel Majehuara var leder af den af en dubolskistisk milits i Femumiralpa under borgerkrigen, og kæmpede sammen med Questos militær indtil arresterede ham i december 34.
Uro over Oberst Spangs agressive fremfærd
Årsrevy, marts 36
Jylksted, Skolborg I Skolborg er man urolig over Oberst Spang hagressive adfærd. Og der stilles i parlamentet spørgsmålstegn ved, hvordan det kunne lade sig gøre, når nu der er skolske sikkerhedsstyrker i den del af Tarmes, som ikke var besat af Roselta. Den aldrende regeringschef, kongelig kansler Otto Brygge Hedenius og minister for skolsk-tarmske forhold, den kun 33-årige Kim Persson har måttet svare på kritiske spørgsmål fra oppositionen. Begge fastholder dog, at Skolborg ikke skal blande sig i konflikten.
En meningsmålig foretaget for et af landets største dagblade viser da også, at befolkningen ikke ønsker krig eller skolsk intervension i den del af Tarmes, som har været besat af roseltanerne. Skolborgerne er tydeligvis krigstrætte og optaget af økonomisk krise. Det synes som om at landet har været krigstræt siden Købmandsfreden for 34 år siden.
Teksterne følger så vidt muligt originalteksterne fra de trykte udgaver af Ballitics, Årsrevy og Alouang World News. Der er blot tilføjet henvisninger og foretaget ganske få detailrettelser.